Hanhia lennossa – osa 2: auroja taivaalla

10_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg11_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg12_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg13_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg14_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg15_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg16_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg17_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg18_blogi_hanhiparvia lennossa - osa 2.jpg

2005-2015, Porvoo

Jatkan samalla teemalla kuin viikko sitten, jolloin kerroin hanhien aamulennosta Porvoon Ruskiksella.

Pysytellään edelleen Porvoossa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana olen käyttänyt sangen paljon aikaa kanadanhanhien aamu- ja iltalentoja kuvaten. Suurin syy tähän on se, että kanukit ovat jymäköitä, näyttäviä ja puheliaita lintuja, ja niiden reittilentoja yöpymis- ja ruokailupaikkojen välillä on hienoa katsella ja kuvata. Eikös siinä ole jo ihan tarpeeksi syytä viettää muutamia kymmeniä tunteja aiheen parissa?

Jotkut karsastavat kanadanhanhea, koska se on tuotu näille kulmille rapakon takaa, eikä siis kuulu alkuperäiseen lajistoomme. But so what? Siitä on joka tapauksessa tullut pysyvä osa suomalaista luontoa ja sellaisena se pysyy, ja hyvä niin.

Kuten kuvista näkyy (ja viimeksi kerroin), jos haluaa ottaa kuvia hanhien lentoauroista, on oltava liikkeellä hämärissä, auringonnousun ja -laskun aikoihin. Kuvausta helpottaa se, että hanhet toistavat itseään, ovat ”tapojensa orjia”. Niillä on nimittäin varsin tarkat päivärutiinit lähtö- ja tuloaikoineen sekä vakiolentoreitteineen ja -ruokailupaikkoineen. Kun ne ottaa selville, ei muuta kuin passiin sopivalle hollille.
Pientä ajatustyötä kannattaa tehdä kuvaussuuntien suhteen, jolloin saa hanhiparvet kuviinsa juuri oikeaan paikkaan suhteessa aurinkoon, kuuhun, iltaruskoon, taivaan värejä heijastavaan veteen ynnä muihin olennaisiin maisema- ja sommitteluelementteihin.

Einwei, tämän osan kuvat ovat klassisia luontokuvia, joista näkee nanosekunneissa, mistä on kyse. Tai ehkä tässä tapauksessa ei näe ihan heti, mistä lintuja kuvissa on, mutta kuitenkin perinteisen luontokuvan elementit ovat kohdallaan.
Sarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa (tulee tänne muutaman pv sisällä) lähestyn samaa teemaa siten eri vinkkelistä ja kuvat ovat jo astetta vaikeammin tulkittavia…

This entry was posted in Yleinen.