KYLÄN LINNUT

 

KYLÄN LINNUT (2017, Docendo)

Kirja kertoo kylä- ja peltomaisemien tyypillisistä linnuista ja niiden elämästä sekä myös laajalti niiden elinympäristöstä — suomalaisesta maalaismaisemasta, sen maisemallista rikkaudesta ja alkuvoimaisuudesta. Valokuvissa näyttäytyy kylämaisemien, tunnelmien ja värimaailman muuttuminen vuodenkierron eri vaiheissa. Kirjassa on runsaasti koko sivun tai aukeaman valokuvia.
Kirja on kovakantinen ja kooltaan isohko (26,5 x 23,5 cm, vaaka). Kirjassa on 264 sivua.
Esimerkkejä kirjan aukeamista näet TÄÄLTÄ.

Kirja jakautuu kolmeen lukuun:
I Kylillä
II Kylän linnut tänään ja eilen
III Kylän lintujen vuosi

Ensimmäisessä luvussa kerron omasta suhteestani maalaismaisemiin. Siitä, miten aloin retkeillä avarien kylä- ja peltomaisemien äärellä, mitä maalaismaisema minulle merkitsee, ja miten lopulta päädyin itsekin maalaiseksi keskelle tämän kirjan tapahtumia.
Toisessa luvussa kerron peltolinnuston nykytilanteesta sekä siitä, miten tänne taigan keskelle ammoin ja vähitellen syntyi aivan uusi linturyhmä, peltolinnut. Kerron, miten linnut levittäytyivät esi-isiemme raivaamille peltotilkuille ja vankistivat asemiaan sitä mukaa kuin uutta peltoalaa syntyi, miten kylien linnusto eli kukoistuskauttaan sotien jälkeen mutta alkoi hiipua viime vuosisadan lopulla maatalouden tehostumisen myötä, sekä miten EU-aikakausi on tuonut ehkä yllättäen monenlaista hyvää peltolinnustolle.
Viimeisessä luvussa, joka kattaa suurimman osan kirjasta, kerron lukuisin valokuvin ja autenttisin retkihavainnoin kylän lintujen elämästä vuoden eri aikoina. Lähden liikkeelle talven hiljaisuudesta ja vähäeleisyydestä, rymistelen ja toitottelen läpi riemukkaan kevään, hiljennyn kesäyön tunnelmiin ja paparazaan lintujen suvunjatkamisen iloja ja suruja, sekä lopuksi paneudun antaumuksellisesti lintujen syysmuuton seuraamiseen, erityisesti kymmenien tuhansien hanhien ja niitä saalistavien kotkien tarjoamaan huikaisevaan luonnonnäytelmään loppusyksyllä.

Maaseutumaisema muuttuu kovaa vauhtia. On täysi syy olettaa, että täällä näyttää aivan toiselta vaikkapa 2050-luvulla. Tämä näkyy luonnollisesti myös maaseudun linnustossa. Se elää ja muuttuu, voi hyvin tai pahoin, maisemien ja ihmisen toimien mukana. On tärkeää, että maaseutumaisemassa tapahtuvaa muutosta voidaan tarkastella jälkikäteen myös autenttisten, visuaalisten todisteiden (valokuvien) kautta, ei pelkästään linnuston parimäärätietojen, maatalouden tuotantolukujen tai väestölaskelmien.
Varsinkin eteläsuomalaisesta maalaismaisemasta on tehty hämmästyttävän vähän valokuva- ja luontopainotteisia kirjoja, jota aukkoa tämä kirja osaltaan täyttää. Joskus vuosikymmenien kuluttua on mielenkiintoista katsella kirjaa ja valokuvia, jotka ilmentävät tämänhetkistä kylämaisemakuvaa Uudellamaalla.

Kylän linnut on ajankuva suomalaisesta maalaismaisemasta ja sen lintuasukkaista. Samalla se on puheenvuoro maaseudun elinvoimaisuuden ja hienojen maalaismaisemien sekä siellä elävän linnuston säilymisen puolesta.

Kirjan ostaminen

Myyn kirjaa 35,20 eurolla.
Hinta sisältää alv:n & toimituskulut. Bonuksena saat kirjaasi signeerauksen sekä halutessasi omistuskirjoituksen. Ostaessasi minulta, myyntivoitto päätyy kirjailijalle eikä kirjakaupalle.

Ostaessasi kirjan toimi näin:
* maksa kirjan hinta tililleni FI70 1124 3500 2601 64
* laita maksutietoihin kirjan nimi, oma nimesi, osoitteesi SEKÄ puhelinnumerosi (tätä tarvitsen jos tilaukseen tai postittamiseen liittyy jotain ongelmia)
* kun maksu näkyy tililläni, postitan kirjan muutaman arkipäivän kuluessa. Kirja tulee suoraan postilootaasi.