Savanni hengittää

3_kirjankansi_afrikka.jpgtaittoaukeamia_kannet_iso.jpgtaittoaukeamia_1_iso.jpgtaittoaukeamia_2_iso.jpgtaittoaukeamia_3_iso.jpgtaittoaukeamia_4_iso.jpg

 

SAVANNI  HENGITTÄÄ  (2010, Minerva)

Valittiin Vuoden Luontokirja -finalistiksi 2010.

Kirjan tilaus: http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=623

Tunnelmallinen ja elämyksellinen teos kertoo Afrikan eläimistä ja niiden elinympäristöistä, kasveista ja luonnon ekologiasta sekä kaikista niistä kokemuksista ja haasteista, joita suomalainen luontomatkaaja Afrikan maaperällä kohtaa. Tekijä on viettänyt yhteensä liki vuoden Afrikan luonnossa ja vieraillut yli viidessäkymmenessä kansallispuistossa ja suojelualueella. Niiden elämä, tunnelma ja värimaailma tulevat lähelle Leivon hienoissa luontokuvissa. Lukija pääsee kokemaan savannien autereisen avaruuden ja kosteikkojen elämää pursuavan rehevyyden sekä sademetsien hämyn ja vuoristojen kirpeyden.
”Mutta paljon enemmän täytyy Afrikasta kertoa, jotta sen luontoa voisi ymmärtää. On kerrottava mustan maanosan kaukaisesta menneisyydestä… Ja on kerrottava Homo sapiensin, viisaan ihmisen, syntymisestä, levittäytymisestä ja asettumisesta lopulta luonnonlakien yläpuolelle. Sillä ilman kaikkien näiden yhteisvaikutusta Afrikan luonto ei olisi sitä mitä se nyt on. Ilman näitä jalopeuran karmiva huohotus ei repisi Masai Maran yöilmaa. Ilman näitä miljoonapäisen gnulauman sorkat eivät nostaisi pölypilviä Serengetin ruohotasankojen ylle. Ilman näitä norsut eivät ryskäisi Krugerin pensaikoissa eivätkä vuorigorillaperheet kiipeilisi Bwindin vuoristometsien rinteillä. Ilman näitä savanni ei hengittäisi.”