Tuonpuoleisen fasaani


9. marraskuuta, Ilola, Porvoo

 
Istahtaessani eilen työpaikkani lounasruokalan tuolille – toisin sanoen oman keittiönpöydän ääreen – huomasin komean koirasfasaanin saapuneen linturuokinnalle. Lunta pyrytti sakeasti, kuvaajaminääni syyhytti, oli vaikeaa pysytellä sisätiloissa, kamerasta erossa.

Mietin hetken, yrittäisinkö kuvata fasaania, mutta sitten päätin etten halua häiritä kukon ruokarauhaa, varsinkaan sellaisella koiranilmalla. En kuitenkaan pystyisi livahtamaan ulos sen huomaamatta, arkajalkana se säntäisi heti pakoraviin.

Sitten välähti. Fasaani.. lumipyry.. ikkuna.. sumeus… Päätin kokeilla, millaista jälkeä tulisi, kun kuvaisin fasaania pitkällä objektiivilla suoraan ikkunan läpi niin, että lisäisin tuplaikkunoiden takia joka tapauksessa kuvaan tulevaa sumennusta vielä entisestään kohdistamalla kameran tarkennuksen fasaanin etupuolella kiitäviin lumihiutaleisiin. Näin jättäisin fasaanin viitteelliseksi hahmoksi lumisadeverhon taakse kuitenkin niin, että linnun kuvasta vaivatta hahmottaa ja fasaaniksi vaivoin tunnistaa.

Kaikella tällä yrittäisin ilmentää sitä tosiseikkaa, että talven äärioloissa lintupoloisten matka tuonpuoleiseen ei välttämättä ole pitkä. Joka talvi tuhannet ja taas tuhannet linnut vaipuvat ikuiseen lepoon kylmyyden, nälän ja tautien uuvuttamina, eivätkä tältä säästy isotkaan linnut, varsinkaan fasaanit, jotka eivät itse asiassa edes kuulu täkäläiseen linnustoon vaan Aasian subtrooppisille alueille, missä olot ovat paljon lauhkeammat.

Eipä sitten muuta kuin vuottelemaan fasaanin käännähtämistä sopivaan kohtaan & asentoon ja eikun tulta munille. Suljinajaksi säädin 1/1000 ja rapiat jotta lumihiutaleiden liike pysähtyisi ainakin jollain lailla. Isompaan ei oikein ollut varaa, kun nytkin ISO-lukemat kiekkuivat aika ajoin 10 000 paikkeilla. Varttitunnin ehdin toteuttaa visiotani, kunnes kukko säikähti kylätiellä ajanutta autoa ja pinkaisi angervopuskaan piiloon ja jäi sinne sietämään lumituiskua hartiat kyyryssä.

Tarkastelu tietsikan ruudulla osoitti, että kuvausidea onnistui. Mielenkiintoista nähdä, mitä te tykkäätte.

This entry was posted in Yleinen.