Utuvillan uuhet – koparat ilmassa

10_blogi_lammasjuoksukuva.jpg11_blogi_lammasjuoksukuva.jpg12_blogi_lammasjuoksukuva.jpg13_blogi_lammasjuoksukuva.jpg14_blogi_lammasjuoksukuva.jpg15_blogi_lammasjuoksukuva.jpg16_blogi_lammasjuoksukuva.jpg17_blogi_lammasjuoksukuva.jpg18_blogi_lammasjuoksukuva.jpg

1. helmikuuta 2015, Sipoo, Paippinen

Tämä kuvasarja on jatkoa 8.2. julkaisemalleni muotokuvasarjalle. Molemmat sarjat kuvasin toissa viikonloppuna Emmin ”lammastilalla”.

Tällä kertaa tarvitsin Emmin apua. Ja leivänkannikoiden! Niillä nimittäin Emmi sai houkuteltua uuhet juoksemaan perässään pellolle, jossa minä puolestani sain haluamani metsätaustat lampaiden juoksukuviin. Samalla lampaat saivat virikeliikuntaa normaalin pihalla kuljeskelun lisäksi.
Tausta on pellon avaruudessa rauhallisempi kuin lampolan pihalla, jossa maiseman rajat (navetan seinät, pihapuut, lammasaidat jne.) tulevat heti kohta vastaan ja vaikeuttavat pääkohteiden erottumista.
Onnekseni myös sateli lunta, ja lumihiutaleet erottuivat hyvin ja näyttivät hyvältä tummaa metsää vasten.

Koska talvella uuhet ovat tottuneet oleilemaan lampolassa ja liikuskelemaan sen pihalla, tiesimme että aikansa herkuteltuaan avoimella pellolla, ne palaisivat juoksujalkaa takaisin pihalle. Niinhän siinä kävikin. Mutta kohta ne jo hilippasivat takaisin pellolle herkkuleipien toivossa ja Emmin kutsuhuutojen rohkaisemina.
Sama toistui useita kertoja, joten pääsin kokeilemaan monenlaisia vauhtikuvia. Otin sekä teräviä kuvia nopeilla suljinajoilla (1/500 tms.) että liike-epäterävyyskuvia hitaalla, 1/15 sekunnin suljinajalla. Viimeksi mainitussa käytin S-automatiikkaa elikkä valkkasin kyseisen suljinajan etukäteen ja annoin automatiikan hoidella muut asetukset.
Yleisesti, 1/10-1/20 suljinajat toimivat minusta hyvin tällaisissa liikekuvissa, olipa sitten kyse lampaista, linnuista tai ihmisistä.
Monen mielestä epäterävät liikekuvat ovat jotain tekotaiteellista p..kaa, jolla voi täyttää ainoastaan roskakoria. Voihan sen tietty niinkin ajatella. Minä en ajattele. Niillä voi esittää jotain, mitä tavanomaisilla selkeillä, terävillä dokumenttikuvilla ei voi.

This entry was posted in Yleinen.